Tuesday, 29 January 2013

CUTI-CUTI MALAYSIA : 2013 PAHANG | CAMERON HIGHLANDS - BHARAT PLANTATIONS TEA HOUSE

JALAN-JALAN CAMERON HIGHLANDS : BHARAT TEA PLANTATIONS


Bharat Tea Plantations | Cameron Highland merupakan salah satu tempat peranginan yang terkenal di Malaysia. Antara tempat yang tak pernah putus menerima kedatangan pelancong. Cameron Highland menawarkan pemandangan yang indah dengan bentangan tea plantations yang luas. Memang mendamaikan jiwa. Boleh dikatakan setiap tahun aku akan menjejakkan kaki ke Cameron Highland. Kenapa ? Sebabnya Cameron Highland adalah salah satu tempat favourite DediS dan MamiZ. Jadi aku sebagai anak haruslah mengikuti kemana sahaja mereka berdua nak pergi. Plus aku sendiri suka ke tempat yang sejuk. Bolehlah berangan berada di luar negara. Banyak tempat-tempat menarik di Cameron Highlands yang boleh kita terjah.

Nak ke Cameron Highland sekarang sudah mudah yang amat. Kalau dulu hanya ada satu sahaja jalan. Itulah jalan naik itulah juga jalan turun. Sekarang sudah ada banyak pilihan untuk memudahkan perjalanan. Korang hanya perlu rancang perjalanan sebaik-baiknya sahaja.

LALUAN UNTUK KE CAMERON HIGHLANDS


(1) Lebuhraya Utara-Selatan - Exit Tapah - Cameron Highlands
(2) Lebuhraya Utara-Selatan - Exit Simpang Pulai - Cameron Highlands
(3) Gua Musang - Kampung Raja - Cameron Highlands

Aku menetap di Pulau Pinang, route yang terbaik untuk digunakan adalah route pilihan kedua. Perjalanan hanya memakan masa selama dua jam sahaja dari Exit Bandar Baharu. Jalanraya untuk mendaki naik ke Cameron Highlands melalui Simpang Pulai lebih lebar dan selesa. Aku memang sarankan korang untuk guna laluan ini berbanding laluan lain. Dari Gua Musang pun korang akan akhirnya bertembung dengan laluan yang sama untuk naik ke Cameron Highlands.

Kisahnya kali ini aku ke Cameron Highlands lagi tapi bukan dengan DediS dan MamiZ. Dengan PakSu dan MakSu yang baru sahaja melangsungkan perkahwinan mereka beberapa bulan lalu. Apehal pula aku menyebuk trip orang baru berkahwin ni ? PakSu akulah yang gigih mengajak aku dan RaihanF bersama-sama. Orang kata 'the more the merrier' gitu. Orang baru kahwin selalunya nak privacy. Terbalik pula. Rupa-rupanya PakSu nak aku jadi tour guide sepanjang di Cameron Highlands. Katanya aku dah pro dengan selok-belok kat Cameron Highlands. Dah macam orang sana pula aku rasa. Jadi aku dah faham kepentingan aku disitu. Si RaihanF pula ditugaskan untuk mengambil gambar. Tangan budak tu lebih berseni kalau nak dibandingan dengan tangan aku.

Hasil pujuk rayu akhirnya MamiZ bersetuju nak sponsor duit untuk hotel. Aku baru grad mana nak ada ongkos pergi berjalan. Poket kering jadi harap belas ehsan DediS dan MamiZ sajalah. Selesai booking bilik melalui Agoda. Aku noob tau. Sejak dua tiga menjak ni saja pandai guna Agoda. Dulu jangan haraplah aku reti nak booking apa-apa through internet. Mulalah aku rancang perjalanan. Kena fikirkan kesesuaian orang baru kahwin. Keinginan aku dan RaihanF tak penting sangat pun. Kami kena make sure kehadiran kami actually tidak mengganggu newlyweds.

DAY 1 (2 JANUARY 2013)


DARI PENANG KE CAMERON HIGHLANDS / TEA SHOP BHARAT TEA


Bertolak dari Nibong Tebal pukul 9.00AM. Kami meneruskan perjalanan dan tiba di Cameron Highlands pada pukul 11.00AM. Dua jam saja perjalanan. Disebabkan kami hanya boleh check-in pada pukul 3.00PM jadi kami mengambil keputusan untuk santai sahaja tanpa terburu-buru. Kami singgah di Bharat Tea Plantation terlebih dahulu sebelum teruskan perjalanan. Minum dulu teh seround dan sembang-sembang. Orang tak ramai pun. Adalah dua tiga keluarga. Mungkin sebab cuti sekolah baru habis jadi semua sudah pulang ke lubuk masing-masing.




Lama juga kami melepak di sini. Sambil minum sambil cuci mata tengok keindahan alam tanpa sedar masa yang berlalu. Actually makanan dan minuman disini boleh tahan mahalnya. Tapi dah namanya melancong haruslah tidak berkira. Kalau tidak minum air mineral sajalah. Boleh khayal duduk melepak kat sini. Tea House Bharat Tea ni ada tea stop di dua-dua jalan utama ke Cameron Highland. Mereka yang dari Simpang Pulai juga boleh singgah di Tea Shop Bharat Tea dan mereka yang dari Tapah juga boleh singgah di Tea Shop Bharat Tea dari arah sana. Fair enough untuk pelancong. Tak adalah kena jalan jauh semata-mata nak melepak kat sini. 

Kami teruskan perjalanan. Dah tak guna aircond. Buka tingkap pula. Nyamannya angin yang masuk. Sejuk yang tidak terlalu sejuk. Sampai di Equatorial Hotel Cameron Highlands. Hotel favourite kami sekeluarga kalau datang ke Cameron Highlands. Hotel ini luas dan cantik. Parking pun senang. Tak perlu nak berebut dengan pengunjung lain. Kami siap angkut luggage dan terus ke lobby tapi receptionist kata bilik belum habis kemas. Masih belum boleh masuk. Hurmm.. Nak buat apa ? Aku memanglah dah senaraikan tempat-tempat menarik yang boleh pergi tapi aku ingat nak mulakan lawatan lepas masing-masing dah masuk bilik dan solat. Apa boleh buat sudah begitu pula ceritanya. Jadi aku grab peta mini Cameron Highland yang ada di kaunter dan bermesyuarat seketika dengan ahli jemaah. Akhirnya kami bersetuju untuk ke Butterfly Farm yang berada berdekatan dengan hotel.

Jom kita ke Butterfly Farm sementara tunggu bilik siap dikemas.

Entri seterusnya di SINI.

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

36 comments:

  1. bila la nk g brcuti d sini..g cameron dulu time sek je..heheh..dh lama sgt tu..dok g genting je ms sblm kwen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skarang cameron dah tak sesejuk macam dulu. skarang sejuk tapi suam suam hahahaks..
      banyak pembangunan sangat dah.. CT dua kali je pergi genting. mak ayah tak berkenan so maksudnya memang tak akan pergi selalu lah..

      Delete
  2. bestnye..lama tak gi cameron highland

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihiks.. kalau nak pergi elak time cuti sekolah.. terseksa.
      bukan bercuti namanya. atas tu boleh dok jem..

      Delete
  3. waaa bestnyaa jalan2 tempat sezukkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaks.. ala sejuk mana sangat cameron ni :P
      awok jalan europe hahahahks..

      Delete
  4. wow... besttt tu pi cameron... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best.. memang tempat fav parents akak suka pegi..

      Delete
  5. rasa nak pergi sekali lagi pulak. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi jom Scha kita jalan-jalan.. tapi tunggu jalan nak pi okay balik..

      Delete
  6. Replies
    1. dah boleh kan skarang T.T huwaaa ada masalah teknikal..

      Delete
  7. aikkk tahun 2013? I usha2 dulu.. Nanti i bawak bom tangan.... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaaa CT dah tak faham dah nape entri jadi tunggang langgang T.T
      kena cek balik satu per satu..

      Delete
  8. Cameron Highlands... tempat percutian favourite PLM sekeluarga ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi samalah PLM.. mak ayah pun suka pi sana =D

      Delete
  9. CH blom pernah smp lg. Teringin nk p tp blom ada rezeki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi skrang dah banyak sangat pembangunan atas sana Kak Sue..
      but its still nice.. boleh plan jalan-jalan ngan family..

      Delete
  10. CT tak cakap nak pegi CH awal tahun hari tuu. kalau tahuu boleh jumpaa. heheheh. rumah ibu dengan abah dekat pahang jugak ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani huwaaaa.. ni entry dua tahun lepas T.T
      ada masalah sikit dengan entry CT jadi semua tunggang langgang..

      Delete
    2. ok fineeee baru perasan. ehek. pasal apa jadi gituu. bertabah ye CT ^^

      Delete
    3. memang sedang menabahkan diri T.T

      Delete
  11. dah 2 kali sampai ke sana.. best, udara sejuk.. suka lepak kat ladang teh

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan.. nak rasa udara nyaman lari pi cameron ehehe..

      Delete
  12. Dah lama tak berjalan sini. Dulu time study kolej kerap juga dating kononnya dekat sejengkal. Hehe. Mesti nyaman kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. woaaah dating kat cameron.. rare ni. mesti dah lagi hafal selok belok..

      Delete
  13. Replies
    1. hihi best.. sekali sekala jalan-jalan =)

      Delete
  14. kenapa gambar k header dan icon2 semua tak keluar ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. huwaaaa T.T masalah teknikal..
      skarang dah ada kan kan.. pelan pelan nak betulkan..

      Delete
  15. Last pergi CH masa anak sulung 3 thn la dia dah 14thn harus repeat ke sini nmpak gayanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuiyooo lama sangat dah tu Kak Sofu.. boleh repeat lagi hehehe..

      Delete
  16. memang best la kan dapat pegi cameron..sejuk tu yang paling best..tetiba nak pegi kudasang pula..huhu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wwwoh Kak Wana.. kundasang best best.. tak puas rasa pergi dulu.
      ikut trip memang terkejar2.. kena pergi sendiri lepas ni..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...