Monday, 13 January 2014

HANGZHOU SHANGHAI 2014 | CHINA : DAY 0.0 - PREPARATION

PERSEDIAAN UNTUK KE HANGZHOU DAN SHANGHAI

Alhamdulillah. Trip berjalan lancar. Selamat pergi dan selamat balik. 

Idea datang secara tiba-tiba. Aku memang tak ada rancangan untuk travel ke mana pun memandangkan teman untuk travel bersama pun tiada. MamiZ memang tak akan lepas aku berjalan seorang diri. Aku sendiri pun memang masuk kategori manusia penakut. Wajib ada teman. 

Jujurnya Hangzhou dan Shanghai bukanlah tempat yang berada dalam list pilihan aku. Aku lebih teruja kalau ada kesempatan untuk ke Beijing. Sebab di Beijing ada snow. Both Hangzhou dan Shanghai tak ada snow. Cuma suhunya saja yang boleh mencecah paras negatif tapi snow tetap tak ada. Menurut pembacaan aku, pernah juga snow turun di Hangzhou tapi tak boleh dijangka. 

Ikut suka hati nak turun bila. Hihihi..

One day aku scroll Facebook and I saw conversations between kawan-kawan. Kantoi stalk apa yang dibincangkan. They were discussing about their trip. Aku menyampuk cakap nak ikut and they were okay with it. Jadi the next day aku terus beli tiket. Of course dengan kebenaran dan green light dari both my parents. Tiket pula was not so expensive dan masih within budget.

Urusan buat visa semua senang. Tak perlu bersusah payah dan tak complicated. Jadi aku hanya submit form dan few days after that kawan aku pergi ambil. Aku dah balik Pulau Pinang at that time. Prepare pakaian and aku went back to Bangi. Semuanya selesai dalam dua minggu. 

Tak shopping teruk sangat pun nak prepare baju. Beli thermal wear dari Uniqlo dan coat pun tibai kat kedai bundle. Aku tak tahulah pandangan korang pasal kedai bundle but I am fine with it. Serious macam baru. Terus hantar dobi and buat cucian anti kuman dan dry cleaning. 

Technology dah canggih sekarang. 

Itu saja. Adalah dua helai top baru. 

Belanja satu gambar dulu. Nanti sambung bercerita. Pengalaman pahit manis.


Kuala Lumpur - Hangzhou (31 Disember 2013)

-SITI YANG MENAIP (SYM)-

Reach me via email at :
sitiyangmenaip@gmail.com

22 comments:

  1. seronoknya dapat melawat tempat orang, kenal budaya sana sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok.. kalau duduk lama lagi rasa dapat tengok budaya masyarakat kot..
      adalah pahit manis dengan orang2 cina ni.. hehehe..

      Delete
  2. mudah nya Siti buat keputusan nak travel kan, kaknoor pun jenis penakut jugak takut jalan sorang, mesti anak2 yg teemankan kemana2, tapi ke hangzhou ni tak pernah sampai lagi, suatu hari kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak juga Kak Noor.. tanya mak ayah juga.. kalau diorang x kasi x beli gak tiket semua tu.. mmg elokla kita perempuan berteman.. tak sunyi. hangzhou perkampungan. cantik saja.. CT pun kalau ada rezeki nak repeat ke hangzhou =)

      Delete
    2. Tapi CT ni memang jenis spontaneous kan,..jenis tak plan2 sangat. Ada peluang depan mata, ON je :)

      Delete
    3. ahaha.. suka juga macam tu tapi yang penting kena check duitnya ada ke tidak.. impromptu ni bahaya jugak.. kena ada juga time untuk prepare and study..

      Delete
  3. siti....
    kak sofu datang lagi..
    lama betul tak menyinggah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe samalah kak.. CT tak ada masa menjenguk jugak =P

      Delete
  4. bundle pon bnyk yg lawa kot.. biase bli coat, jacket, blazzer kat bundle lagi ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang..!! CT masuk dalam kedai tu jadi rambang mata gila..
      kawan2 pun ingat tu baju baru hehehe.. padahal dalam longgok2 saja..

      Delete
  5. Kalau dah tertulis rezeki sampai ke satu satu tempat tu,...mudah je laluannya kan. Tau2 semua dah settled. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. kadang tak rancang pun nak kesana tapi rezeki ke situ..
      maka sampai jugakla ke situ ha..

      Delete
  6. nak tggu 2 minggu tu pun dah tak sabar kan ct ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eheheh haaa betoi2.. kalau kata 2 hari pun still rasa tak sabar.. tidur tak lena sudah ehehe..

      Delete
  7. CT!!! datang lepak kat entri ni cari info..means CT dah boleh preapare itie sbb pernah ke sana ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi memang datang korek arkib ya.. ehehe..
      bolehla sikit2 masihku ingat kataaanya =D

      Delete
  8. Snow juga yang di cari eh..okey!! nanti kita ke Sapporo eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhhu memang suka snow.. tu yang excited nak cari snow..
      ok set Sapporo !! im saving up for Sapporo !!

      Delete
  9. Sib baik scroll FB tu dan menyampuk..jika x..mmg belum rezeki lah nak ke sana kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe selalu skodeng kawan2 sembang.. huhu ada yang memerhati =)

      Delete
  10. BUNDLE? hurmm...pernah masuk 2 kedai Bundle ni satu di Batu CAves dan satu lagi di Waterpront Ampnag...yg di Batu Caves tu tak banyak choice pastu baju semua agak lusuh..di Waterfront Ampang plak...byk pilihan baju but not winter coat or thermal wear..tak de! Winter Coat pun warna dah lusuh, ada yg 'cacat' means ada tompok2 kotor..hurmm..better beli di Busan dan Korea...Murah dan cantik lebih dari Bundle kat msia :-) Kalau org suggest beli baju di Bundle..mmg tak kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe CT kira untungla sebab jumpa baru wintercoat yang murah dan cantik di kedai bundle tu ehehe.. kalo thermal elok beli yang barula kot kak.. ehehe.. and yes !! kalau nak ke Korea tu bawak jela beg kosong.. beli everything kat sana ehehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...