SITI.YANG.MENAIP: HOLLAND BELGIUM 2012 : DAY 6.0 - MADAME TUSSAUDS AMSTERDAM

HOLLAND BELGIUM 2012 : DAY 6.0 - MADAME TUSSAUDS AMSTERDAM

/
6 Comments
November 17, 2012

JALAN-JALAN TRAVELOGUE BRUSSELS BELGIUM

Entri sebelumnya di SINI.
7 OKTOBER 2012

JALAN-JALAN TRAVELOGUE AMSTERDAM HOLLAND | AMSTERDAM - MADAME TUSSAUDS AMSTERDAM. A day before we went back to Malaysia, we visited Madame Tussauds. Terletak di tengah-tengah Amsterdam City atau lebih specific di Dam Square. Tak susah nak cari Madame Tussauds sebab lalu saja Dam Square tentu nampak building besar Madam Tussauds. In Madame Tussauds, they displayed the waxworks of the royal families, actors and actresses, sport stars and many more. Keinginan aku nak masuk Madame Tussauds dah lama ada. Sebelum aku ada kesempatan nak datang sini lagi. Dari dulu dok berangan nak masuk tempat ni. Dulu kata kalau kaya nak pi London masuk Madame Tussauds sana tapi izin-Nya aku masuk kat Amsterdam. There are several countries in Asia such as Thailand, Hong Kong and China yang ada their very own Madame Tussauds. We bought the tickets through the Tours & Tickets tour agency for cheaper prices. You can find the Tours & Ticket counter anywhere in Amsterdam. You can also buy the ticket directly at the counter but you need to que the long line. Sebab utama beli ngan Tours & Tickets sebab aku nak murah. Banyak juga beza harga yang kami dapat.  Cannot remember the exact price tapi beza around 15-20EU. Untuk aku yang semakin miskin disana, 15-20EU tu adalah sangat berharga. Kalau korang memang pengumpul entrance ticket nak buat kenang-kenangan, kena tabahlah beratur kat entrance Madame Tussauds sebab ticket from Tours & Tickets tak cantik mana pun and bukan original ticket from Madame Tussauds. Tapi yang aku suka, masuk guna lorong VIP sebab tak payah beratur panjang. Tak ada kenangan tiket nak simpan pun tak apalah janji masuk.

PATUNG KANAK-KANAK TERKENAL - ANNE FRANK

Anne Frank memang sangat sinonim dengan sejarah negara Holland. Seorang budak perempuan yang sangat terkenal. The first patung yang akan kita nampak bila dah masuk ke Madame Tussauds adalah patung Anne Frank bersama nota atau buku hasil peninggalan dirinya. I did some research before I went to Amsterdam. I came across the history of Anne Frank. In Amsterdam, they even build a special museum dedicated to Anne Frank but I did not have the opportunity to go there. Tapi kang kat bawah aku share macam mana nak ke Anne Frank house. Bolehlah jenguk rumah budak ni time perang. You can search and Google more about Anne Frank as her story was amazing. Other than that obviously ada banyak patung wax artis-artis terkenal antarabangsa dan famous people seperti Albert Einstein, Monalisa and many more. Ada banyak props boleh digunakan untuk make sure gambar-gambar yang diambil to turn out well.. They provide kalau nak posing. Enterframe ngan Monalisa pun boleh. Semuanya ikut creativity masing-masing nak posing macam mana.


















The best and the most heartbreaking part. These are all the souvenirs that I bought from the souvenirs shop. I spent almost 80EU here just to buy all of these stuffs. Memang pejam mata ambil and tabahlah membayar. Bukan selalu dapat pergi. Aku seriously ambil and redha dengan harganya. Sebab lepas ni entah bila nak dapat peluang yang sama lagi. Souvenirs for MamiZ dan DediS pun tak dilupakan. Though the goods are expensive but I did not regret buying them. Sekali sekala berbelanja sakan macam ni. Kalau rasa rugi memang tak adalah nikmat berjalan-jalan dan travel. Apa-apa pun ikut kemampuan.

HOW TO GO TO THE ANNE FRANK HOUSE / TRAVEL TIPS

  1. Dari Amsterdam Central, it is just a 20 minutes walk sahaja ke Prinsengracht 263-267 kalau korang prefer nak berjalan. Tak jauh pun dari central so alang-alang nak pergi boleh meronda kawasan sekeliling cuci-cuci mata tuh.
  2. Trams 13, 14 and 17 pun menghala ke sana and you guys can take off at station Westermarkt. Dah dekat sangat dah tuh.
  3. Bus 170, 172 and 174 pun will stop nearby tapi aku tak pernah naik service bus kat Amsterdam kecuali pergi country side tours so tak tahu advice apa aku should kasi.
  4. Korang disarankan untuk beli ticket through online or Tours & Tickets counter sebab que memang akan sangat panjang. Memang orang datang Holland ni nak pi jenguk rumah budak ni jadi untuk tak buang masa, baiklah beli siap siap. Nanti click official website aku link kat bawah ni.
ADDITIONAL INFORMATION :

Official Website : The Anne Frank House
Operation Hours : Operation Hours *sebab waktu buka ikut bulan*
Admission Prices : Admission Prices *harga ikut tahun*

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


You may also like

6 comments:

  1. wah...dah sampai holland dah...bravo...harap boleh sampai sana jugak one day....nice trip;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah rezeki ikut sepupu kerja.. amin amin insyallah one day Sai boleh sampai sana jugak..

      Delete
  2. wah, siap peluk2 ag dgn Edward Cullen.. hehe.. another awesome place to go too.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab dialah lagi tergedik gedik nak masuk.. memang nampak dia setiap inci bergambar..
      sampai orang lain kena tunggu hahaha.. nasiblah. kalau Shad ada peluang pegi yang dekat London lah.. lagi banyak yang terkenal. kat sini tak ramai.. ade ramai retis diorang saja tak kenal. hihi..

      Delete
  3. Replies
    1. best.. rasa nak pergi lagi..
      bilalah nak ada duit lagi..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.