October 2012 | SITI.YANG.MENAIP

03 October 2012 Rabu

JALAN-JALAN TRAVELOGUE AMSTERDAM HOLLAND | AMSTERDAM - KAWASAN KINCIR ANGIN TRADISIONAL DI ZAANSE SCHANS, VOLENDAM DAN MENAIKI FERI MARKEN EXPRESS KE MARKEN. Lena tidur nyenyak yang amat. Pihak hotel dah tinggalkan reminder untuk buka sedikit tingkap bilik sepanjang malam untuk process pengudaraan. Bangun pagi dan bersiap awal sebab hari ini kami akan join tour ke North dan South Holland yang dah ditempah sehari sebelum dari syarikat Tours & Tickets. Seawal mungkin kami menunggu di Rai Station sedangkan driver tram pun belum sampai lagi. Sendu sikit suasana pagi itu dengan hujan turun renyai tapi tak dihiraukan. Excited nak pergi tours. Semoga hujan reda dapatlah jalan dengan tenang. Dalam entry yang lepas aku ada ceritakan tentang package tours yang kami beli melalui agent Tours & Tikets. Kami perlu berkumpul di pick-up point pada pukul 8.00AM. Kalau korang bercita-cita untuk join tours yang sama, tolong punctual. Kalau lambat memang say bye bye sajalah dan duit lebur begitu saja. Tepat pukul 8.00AM memang bus tour terus jalan dan dia tak check pun sama ada semua orang dah naik bus atau belum. Masa di pick-up point saja dia semak kehadiran lepas tu memang pandai-pandai jaga diri.

Baca : PACKAGE DAY TOUR DARI TOURS & TICKETS AMSTERDAM

KINCIR ANGIN TRADISIONAL ZAANSE SCHANS

Destinasi pertama yang bakal kami tuju adalah Zaanse Schans. Kalau ke Amsterdam tapi tak singgah Zaanse Schans memang tak lengkap rasanya. Destinasi wajib singgah jadi make sure masuk dalam list itinerary korang. Kalau tak singgah memang akan terkilan sangat. Dari awal pagi lagi langit gloomy dan hujan renyai tak ada tanda bakal reda. Sangat dramatic aku rasakan untuk berjalan dalam keadaan hujan. Baju hujan memang tak ada payung pun kami tak bawa. Memang lencun tak payah nak cerita menggigil rasa. Sepanjang perjalanan nak sampai tempat dituju aku berdoa hujan akan berhenti supaya selesa kami berjalan tapi tak ada rezeki. Memang makin lebat.. Kalau tak susah juga nak posing nak ambil gambar. Pemandangan pun mestilah sedikit terjejas. Di Zaanse Schans, we could see the collections of preserved traditional windmills and houses. Kat Zaanse Schans ni kerajaan Holland still lagi kekalkan windmills yang klasik yang sering digunakan time nenek moyang zaman dulu-dulu. Ada banyak sangat windmills di kawasan ni macam-macam bentuk, size dan colours. Nak terjah semua memang makan masa. Kalau datang sendiri bolehlah take our own sweet time. Tour guide ada buat explanation sikit dan dia suruh kami jalan-jalan di kawasan yang berdekatan saja. Jangan pergi jauh sangat. Tak apa tak boleh pergi jauh pun sebab setiap ceruk sangat cantik. But due to the rain, terhalang sedikit nak enjoy. Lagipun aku tak nak expose camera aku kepada hujan sangat. Ambil yang mana boleh saja.

ADDRESS :
Schansend 7,
1509 Aw Zaandam.

CONTACT :
075 681 0000
Zaanse Schans

Opening Hours : Monday - Sunday (10.00AM - 5.00PM)





















Gambar pun banyak yang gegar dah tangan kesejukan. Tempat nak berteduh tak ada melainkan masuk ke kedai-kedai. Tumpang menempek dalam kedai souvenirs pura-pura tengok barang padahal nak elak daripada hujan. Tapi kami terpaksa juga beli payung takut keadaan hujan makin lebat. Melayang lah another 7EU (RM28 approx) untuk sekaki payung. Pengajaran buat semua - Pergi jalan mana-mana sekalipun sediakan payung supaya tak kena beli waktu emergency. Kalau tak hujan rasanya lagi banyak gambar aku snap. Disebabkan hari hujan, kami malas nak menapak jauh just duduk di kawasan yang berdekatan saja. Kat situ pun ada banyak windmills juga. Tak lama lepas kami dah selesai beli payung, akhirnya pintu masuk untuk ke dalam salah satu windmill pun dibuka. Memang dibuka untuk orang awam masuk dan jenguk macam mana sebenarnya windmill ni berfungsi. Inside the basement, they showed us the process of conducting the windmills. How they operated the windmills semua manual okay. Zaman dulu mana ada bekalan elektrik nak manja-manja. Kita pun boleh cuba untuk gerakkan windmills kalau larat. Seronok sebab rasa sangat klasik dan macam kembali ke zaman dulu kala. Kita tengok dari luar saja nampak binaan yang cantik tapi sekarang kita dah tahu macam mana nak conduct windmills tu. Banyak sebenarnya sumbangan pembinaan windmills ni kepada pembangunan Holland. Nak halang banjir, nak generate tenaga dan macam-macam lagilah.






Menarik tengok demonstration tapi dah lama sangat tunggu dalam basement tu. Jemu jadinya tapi terpaksa juga melepak sebab hujan belum reda. Tunggu and berlegar dalam basement. Ada dijual souvenir juga. Kat sini souvenirs lebih mahal tapi lebih unik. More to windmills design yang nampak more exclusive. Patutlah dengan harga yang mahal tapi worth it sebab cantik and kemas designnya. Ada jual mug juga yang khas tulis Zaanse Schans. Aku melabur juga sedikit di sini. Untuk diri sendiri apa salahnya. Then kami dengar tour guide dah buat announcement memanggil kami. Hari masih hujan tapi syukur dah ada payung. Senanglah hati sikit.

TIPS SEPANJANG DI ZAANSE SCHANS

  1. Payung jangan lupa. Super please jangan lupa bawa payung. Possibility untuk hujan sangat tinggi since boleh kata hari-hari hujan mendung and renyai-renyai. 
  2. Kawasan ni besar. Aku baca from websites and blogs, suggested time adalah 2-3 hours kalau uols betul-betul nak puas hati meronda kat sini. 
  3. Kat sini ada banyak sangat windmills. Ada lima saja yang betul-betul masih beroperasi. Korang boleh beli package kalau nak buat tour untuk masuk ke dalam lima windmills ni.
  4. Kalau lapar kat Zaanse Schans ni pun ada banyak restaurants. Boleh refer sini --> Where To Eat in Zaanse Schans for more info.
  5. Boleh naik basikal juga kalau nak meronda. Ada perkhidmatan sewa basikal untuk tourists. Refer sini --> Zaanse Schans Cycling Route kalau berminat.

CARA KE ZAANSE SCHANS DARI AMSTERDAM

  1. The first option is to buy your ticket through the Tours & Tickets counter and join their day trip to Zaanse Schans. But bear in mind that you will have restricted time to spend over there. Since the traditional windmills can only be found here, so wajib untuk korang datang ke sini. 
  2. Taxi. It is a bit pricey but it is the fastest way to reach Zaanse Schans. It is 25-30 minutes plus journey from Amsterdam to Zaanse Schans. You can get a taxi anywhere in the town or seek for the counter to get taxi. Look for the signs.
  3. Bus. Take Line 91 or 391 bus from Amsterdam Central which runs twice hourly. It takes around 45 minutes to reach Zaanse Schans with bus. Click sini --> Connexxion Bus Company for exact schedule information. 
  4. If you rent a car, it would be a blast. Nothing to be worried. They have spacious parking lots.
  5. Get a train. Buy a train ticket at the Amsterdam Central -- Koog-Zaandijk for a 15 minutes train ride to Zaanse Schans. Then you need to walk for another 10 minutes to reach the destination. Korang boleh refer sini --> National Railway (NS) for schedules and fare information.
Ikutkan hati memang tak puas meronda di Zaanse Schans tapi dah ikut tours kena jugalah tinggalkan Zaanse Schans dengan berat hati. Seronok tapi sedih tak dapat nak explore jauh sebab hujan. Tempat menarik seterusnya adalah ke Volendam. Hari masih hujan tapi sedikit reda dari sebelumnya. Tours & Tickets agent tak peduli itu semua. Hujan atau tak itinerary mesti diteruskan. Selepas ke Zaanse Schans, kami bergerak ke Volendam. Setengah jam juga nak sampai ke Volendam menaiki bas. Aku memang tak ada idea langsung ada apa kat Volendam. Memang tak buat research. Main beli saja package yang ada dengan harapan semua tempat yang dituju adalah menarik.

VOLENDAM - KAMPUNG NELAYAN MODEN DAN SHOPPING SOUVENIRS MURAH

Volendam memang satu tempat yang menarik dan gempak gila. Kalau korang berkesempatan untuk singgah ke Volendam, silalah singgah jangan tak singgah. Spend masa duduk lama pun tak apa sebab view memang superb. Aku paling suka Volendam daripada semua tempat yang kami pergi dengan Tours & Tickets. Volendam is well known for its fishing village and The Netherlands' traditional costume shops. Kalau nak cuba pakaian traditional orang Dutch boleh cuba disini. It is one of the famous harbours di Holland selain Rotterdam. Volendam has been just perfect. The scenic views and the panoramic beautiful sceneries boleh mencairkan hati sesiapa saja. Memang melting tak sudah hati ni terpaut dengan keindahan Volendam. Tebing sama level dengan air laut. Subhanallah memang cantik dan tempat yang kemas dan bersih. Disebabkan hari masih lagi hujan renyai-renyai, orang tak berapa nak ramai kat kawasan ni. Before we reached Volendam, we walked through beberapa kawasan perumahan. Design semua rumah sangat comel. Memang geram. Punya berangan nak dapat tinggal kat tempat macam ni. Kalaulah boleh tangkap mana-mana abang mata biru memang sanggup migrate. Besar sungguh cita-cita. Nak tangkap gambar kena cepat-cepat. Kalau tak nanti tour agent tinggal. Drawbacks kalau join tour cengginilah jadinya. Kena pandai cari ruang dan dalam masa yang sama masih lagi berada dalam group.

Sepanjang jalan ada lebih dari dua museum aku nampak. Memang orang Holland suka sejarah agaknya. Setiap ceruk ada bangunan tulis museum. Aku bukan rajin nak jejak museum. Sampai di kawasan pelabuhan Volendam hujan dah mula nak berhenti. Payung dah boleh put aside. Baju memang dah lencun hasil daripada mandi hujan di Zaanse Schans. Buat tak tahu sajalah. Aku actually bawa satu lagi jacket tapi aku malas nak salin sebab takut nanti hari hujan lagi. Jacket tu pula lencun. Disebabkan awan gelap mula berlalu pergi, kami managed to snap more pictures. Tapi tangan memang terketar-ketar lagi sebab sejuk. And raindrops pun asyik tempias kat camera. Redha sajalah snap and berharap tak teruk sangat gambarnya. 












Dah balik Malaysia pun aku tak habis-habis cerita pasal Volendam kat DediS dan MamiZ. Tak sudah-sudah isu Volendam sebab terbayang-bayang tempat ni. Aku setuju that Malaysia pun ada juga pantai-pantai yang cantik with perfect crystal clear water tapi Volendam has it own charms. Memang perfect tak payah nak deny lagi. Even recently, my friend who is studying in Russia pergi menjenguk to Volendam pun setuju bila aku cakap Volendam sangat cantik. If you are about to visit Holland, tolong add Volendam in your list. Tolonglah datang jangan tak datang. Kalau korang ada budget lebih boleh bermalam kat kawasan ni. Cute chalets banyak dan sangat lovely. Aku kalau kaya memang nak pergi lagi Volendam bawa DediS dan MamiZ. Kat kawasan ni ada banyak cafe and you guys can go and eat. But for us Muslims, silalah berhati-hati memilih makanan. Cari kedai yang meyakinkan. Ada saja kedai yang jual makanan untuk vegetarian dan hidangan seafood so korang boleh pergi tanya untuk kepastian. Aku tanya ada any wine ke alcohol ke or animal fats before aku beli makanan. They will say ada kalau ada and no kalau tak ada. Kalau beli makanan berbungkus, lagi senang. Baca saja ingredients. Apa-apa pun kalau dah was-was better jangan makan. Option paling senang adalah bawa bekalan makanan sendiri.

Kami decided nak makan seafood platter. Dah tanya siap minyak apa yang digunakan - vegetables oil siap tunjuk botol minyak masak. Plus they did not sell any daging. Yakin untuk makan. Ada beberapa gerai saja yang beroperasi. Mungkin sebab hari hujan jadi peniaga malas nak buka kedai. Harganya 10EU (RM40.00 approx) tapi banyak. Kenyang kami bertiga makan. Kawasan Volendam adalah kawasan fishing village so semua ikan dan seafood adalah fresh. Harga makanan laut disini akan jauh lebih murah berbanding di tempat lain. Dalam platter yang kami beli ada ikan ada sotong ada udang and ada isi ketam. Puas hati makan. Sandwich tuna pun ada tapi dah kenyang makan seafood platter tak jadi beli.




Sepanjang aku berada di Holland, aku rasa kat kawasan Volendam inilah tempat paling murah jual souvenirs. Kalau kat Amsterdam, rata-rata harga souvenirs for example fridge magnet paling murah pun 2EU (RM8.00 approx) seketul. Kalau beli banyak ketul pun untuk 5EU (RM20.00 approx). Tapi kat Volendam ni syurga souvenirs kalau korang berhasrat nak beli souvenirs banyak-banyak. Seketul fridge magnet di Volendam boleh dapat dalam 1EU (RM4.00 approx) and keychain clog shoes boleh dapat 0.50EU (RM2.00 approx) kat sini. Aku kenyit-kenyit mata kat tukang kedai tu aku dapat dengan harga yang lebih murah memang aku borong habis-habisan kat sini and lepas tu aku tak pandang dah souvenir kat Amsterdam. T-Shirt pun murah kat sini. Senang cerita semua murah. Jadi kalau korang akan datang ke sini mohon jangan tamak haloba dan shopping di Amsterdam. Kalau tak dapat singgah ke Volendam, bolehlah pergi Albert Cuyp Market di Amsterdam City. Boleh naik tram terus sampai depan pintu market.


PAKAI PAKAIAN TRADITIONAL DUTCH

Another thing that you must try while being in Volendam - try the Dutch traditional costumes and take photos with it. Pengalaman mencuba pakaian tradisional orang Dutch adalah sangat menarik. Di Volendam, there will be more than one shop that offers the service. Kak Farah dah dua kali datang ke Volendam tapi menyesal sebab tak pernah cuba pakai pakaian traditional Dutch. Harga untuk bergambar bersama pakaian tradisional Dutch tak terlalu mahal. Untuk pengalaman seumur hidup jangan berkira sangat. If you want to take the photo alone, it will cost you around 7EU or 9EU, depends on the size. Aku dan Kak Farah decided to take the second package where kami berdua ada dalam satu gambar and cuci dua keping. It costs us around 12EU (RM48.00 approx). Much cheaper. Jangan risau tentang size sebab plus size macam aku pun ada pilihan dan boleh cuba. Diorang akan tolong kita pakai kemas dan cantik kemudian posing ikut arahan yang diberikan. Kalau korang join trip bersama Tours & Tickets macam aku pun jangan risau sempat atau tak sebab process ambil gambar cuci semua cepat sangat. Tak perlu nak tunggu lama. Trying the costume was so much fun. We could try the clog shoes. It was very comfortable to wear those shoes. No wonder it becomes part of the traditional costume. Memang ada dijual clog shoes tu tapi aku tak terasa nak beli. Bila balik Malaysia rasa menyesal pula. Sekurang-kurangnya boleh juga buat kenangan. So it is a must thing to be done if you are here. Jangan lepaskan peluang cuba pakaian tradisional orang Dutch. Yang aku notice, tak nampak pula kedai service macam ni di Amsterdam. Mungkin ada tapi aku yang tak nampak.


MENAIKI MARKEN EXPRESS KE MARKEN MELALUI VOLENDAM

Lama kami di Volendam sempat makan sempat ambil gambar sempat shopping. Next destination adalah Marken. Dari Volendam kita boleh naik boat ke Marken. Memang orang Volendam dan Marken selalu ulang-alik naik boat between these two places. Boleh saja guna jalan darat tapi lebih jimat masa kalau naik boat. Sebab tu boat bersepah kat kawasan ni dan semua comel-comel pula tu. Awal-awal lagi before mula journey dari Amsterdam kami dah diberikan tiket nak naik boat Marken Express. Simpan baik-baik kalau hilang kang terpaksa berenang ke Marken. Kami pun naik boat dan sementara nak gerak tu bolehlah ambil gambar dulu. Sejuk yang amat diluar deck. Angin pun kuat terbang tudung. Journey ke Marken menggunakan Marken Express lebih kurang dalam 25 minutes saja. Boat tak laju sangat and tak slow sangat. Dalam boat ada mini cafe kalau lapar boleh beli makanan. Air and chocolates and sandwiches and fruits so bolehlah nak ngap ngap.







TIPS BERADA DI VOLENDAM

  1. It is suggested that this place is best explored by foot or bicycle. Volendam ni kawasannya luas and nak jenguk sehari memang tak puas. Jadi ada banyak services menarik yang ada untuk berminat nak tawaf Volendam. Boleh rent boat untuk keliling Volendam and sewa basikal atau willing nak berjalan.
  2. Shopping : Go into several shops first then decide nak shopping kat kedai mana. I bought the souvenirs kat kedai yang sama I took photo pakai traditional costumes. Maybe sebab tu dia kasi lagi murah.
  3. Bring your umbrella together with you all the time. 90% of the days kat Holland ni memang kerja hujan saja. Ini apa yang tour agent tu cakap. Aku quote balik untuk korang prepare.
  4. For more information, click here -- Volendam.

CARA UNTUK KE VOLENDAM DARI AMSTERDAM

  1. Tours & Tickets. You can buy the deals that they offer at the counters that can be found anywhere in Amsterdam. You can buy the package macam aku beli dan tak perlu susah payah fikir cari jalan nak reach Volendam.
  2. Car. It is an approximately 25 minutes drive from Amsterdam.
  3. Bus. You can find your route to Gouwzee Bay and take a bus to reach this place. Bus line (110, 112, 118 and 373) You can choose salah satu.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
02 October 2012 Selasa

JALAN-JALAN TRAVELOGUE AMSTERDAM HOLLAND - PACKAGE DAY TOUR DARI TOURS & TICKETS DAN SEKITAR DAMRAK DAM SQUARE, THE RED LIGHT DISTRICT DAN ALBERT CUYP MARKET. Kami keluar dari hotel around 12.00PM mencari makanan. Kalau ikutkan dah waktu makan malam di Malaysia patutlah lapar yang amat walaupun dah bedal macam-macam dalam kapal terbang. Kami naik tram menghala ke Amsterdam Central dan turun di Dam Square. Dalam perjalanan ke Rai aku dah nampak kedai yang menjual kebab halal di Dam Square jadi kami sepakat untuk makan disana. Jangan risau tentang makanan halal sebab banyak sebenarnya kedai-kedai yang menjual hidangan makanan halal especially makanan Arab. Pakcik kedai sangat mesra ramahnya. Tersengih-sengih menjemput kami masuk sambil promote makanan-makanan yang ada. Kecil saja kedainya tapi orang agak ramai. Sebelah kedai kebab ada kedai Tours & Tickets yang offer service tours around Holland. Kami ambil pamphlet yang disediakan nak bincang mana tours yang sesuai kami join. Conference Kak Farah dan Acik Bos mula day after tomorrow jadi esok hari mereka berdua free dan boleh pergi jalan-jalan. Kak Farah asked me to decide package mana yang nak dibeli. Kami ambil package instead of berjalan sendiri sebabnya kami nak cepat dan tiada masa nak jalan-jalan sambil cari arah dan laluan mana yang perlu dituju. Dengan agent senang dan jimat masa. Kalau ikutkan hati memang nak jalan sendiri and spend time tapi kena ingat balik hakikat sebenar tujuan kami ke sana. Dah syukur banyak Kak Farah dan Acik Bos nak teman aku jalan-jalan. Package mana yang dipilih nanti kita cerita. Mari makan dulu.


Focus buat comparison package mana yang nak join.



PACKAGE TOURS BERSAMA TOURS & TICKETS AMSTERDAM DAN BERJALAN SEKITAR DAMRAK DAN DAM SQUARE

Selepas makan kami kembali ke Tours & Tickets yang berada selang beberapa outlet dari kedai makan. This time dah tersengih-sengih pekerja kat kaunter. Tadi dia dah pujuk rayu kami untuk beli package tours tapi kami kata tunggu dulu bagi kami fikir. Bila dah made up our mind jadi kami kembali untuk beli package tour yang ada. We decided to go to the North Holland and South Holland pada keesokan harinya. Package yang kami beli berharga 75EU (RM300 approx). Kalau pergi sendiri aku tak rasa dapat cover sebanyak itu dalam masa sehari. Boleh juga nak beli tiket secara berasingan. Macam-macam package yang disediakan. Tinggal untuk dipilih saja. After we bought our tickets, kami meronda di kawasan sekitar Dam Square. Ada banyak kedai souvenirs dan kedai barangan yang berjenama. Banyak lorong-lorong kecil. Masuk kedai-kedai souvenirs dan survey harga. Rata-rata souvenirs di Amsterdam harga lebih kurang sama. Sebiji fridge magnet berharga 3EU - 5EU (RM12 - RM20 approx). Memang mahal jadi aku jalan-jalan cuci mata dulu sambil mengira duit. Bila dah sampai tempat orang memang tak boleh convert ke Ringgit Malaysia. Tak jadi membeli apa-apa kalau kerja kita nak convert memanjang. Apa-apa pun kena bijak berbelanja sebab aku bawa duit sikit saja. Just nice untuk kegunaan diri sendiri sepanjang disana. 



  










Dah penat meneroka kedai-kedai berdekatan Dam Square kami akhirnya bercadang untuk melepak di Dam Square sambil memerhatikan gelagat orang ramai yang ada disitu. Dam Square terletak di tengah-tengah Amsterdam dan menjadi tempat tumpuan pelancong untuk duduk santai dan melepak. Di kawasan Dam Square ada banyak juga tempat menarik untuk dikunjungi. Antaranya adalah Royal Palace, Nieuwe Kerk (New Church), National Monument dan Madame Tussauds. Di sekitar Dam Square pula ada banyak cafe dan kedai-kedai yang menjual pastries. Di Dam Square ada banyak statue menarik. Mereka actually adalah orang yang menyolek diri mereka untuk jadi macam-macam character yang menarik. Those yang nak ambil gambar dengan mereka kena bayar. Yang ambil gambar curi-curi tu jaga-jaga jangan sampai mereka notice. Kalau tak nanti kena kejar. Paling tak pun kena maki seround dua. Aku tak berani nak dekat pun. Ambil gambar dari kejauhan. Curi-curi atau kalau nak bergambar tu bayar sajalah. They are all sporting sebenarnya aku tengok. Bila ada orang nak bergambar memang dilayan sebaik mungkin. Posing macam-macam gaya. Salah satu cara nak cari makan. Sebab tu diorang marah benar kalau orang ambil gambar curi-curi. Dah habis setiap ceruk kami bergambar. Scene main kejar-kejar dengan merpati pun ada. Boleh beli makanan untuk kasi burung makan juga. Tapi aku takut. Jadi aku tengok sajalah orang-orang yang beli makanan then bermanja-manja dengan merpati. Seronok merpati tu kenyang sentiasa. Aku dengar Kak Farah dan Acik Bos bercadang nak cari Red Light District. Tempat hot di Amsterdam. Walaupun tak berapa proper untuk pergi tapi dah sampai haruslah pergi jenguk apa jenis tempat Red Light District tu. Tak adalah nanti orang tanya kita tak tahu. Tak lengkap trip kalau tak pergi. Bahaya sangat ke sampai MamiZ langsung tak bagi pergi tapi aku tak dengar cakap pun. Tak bagi pergi pun aku pergi juga..

Dari Dam Square, kami menapak ke The Red Light District. Kak Farah dan Acik Bos yang punya idea jadi they figured out jalan. Tak jauh sebenarnya dari Dam Square cuma jalannya sedikit mengelirukan. Semua nampak sama saja lorong-lorong yang ada. Sepanjang perjalanan ke The Red Light District, kami lalu banyak canals yang cantik. Tak lekang mata memandang. Pandang kiri cantik pandang kanan cantik. Tambah dengan pokok-pokok sepanjang jalan yang dah mula bertukar warna. Aku langsung tak ambil peduli dengan urusan mencari jalan. Menonong saja mana Kak Farah dan Acik Bos menapak. Stop sekejap-sekejap untuk ambil gambar. Yang tak menarik kat kawasan ni adalah toilet-toilet mini yang disediakan sepanjang jalan khas untuk lelaki. That thing covers part nak membuang saja. Part lain orang boleh tengok. Not a decent scene untuk public tengok. Aku terkedu bila ada this one guy masuk that place and terus membuang. Pergh.. gila open dia relax saja melepas dan kemudian terus berlalu pergi. Cannot brain apa yang baru saja terjadi. Rugi pula aku tak snap that mini toilet jadi kalau korang ternampak while jalan-jalan tak adalah jakun dan terkena culture shock macam aku.

Baca peta cari jalan.



Kedai souvenirs 100% Holland - barang souvenirs semua made in Holland. Harga mahal sedikit tapi authenticity terjamin dan berkualiti.







Subhanallah cantik sangat !!







Apa yang ada sebenarnya di kawasan The Red Light District sampai MamiZ larang aku sama sekali untuk pergi. Sebenarnya kawasan ni adalah kawasan yang korang boleh jumpa ramai pelacur dan macam-macam benda yang related to sex. Semua dah dewasa untuk hadam apa yang aku bakal kongsikan mohon berfikiran terbuka. Aku bukan ajar korang buat benda yang bukan-bukan. Di Holland, prostitution adalah legal dan tak akan dikenakan sebarang tindakan undang-undang. Dunia prostitution memberi modal pulangan yang besar kepada pembangunan ekonomi Holland. Holland ni negara yang kecil jadi untuk jana pendapatan yang berterusan, kerajaan Holland jadikan industri pelacuran sebagai aset ekonomi. Sebab itu Holland mendapat gelaran antara negara yang terkenal dengan 'Sex Tourism'. Haaa.. Pandailah korang nak digest sendiri.

THE RED LIGHT DISTRICT : THE INTERNATIONAL SEX TOURISM

Akhirnya kami semakin hampir dengan The Red Light District. Senang sangat nak tahu sama ada dah nak sampai atau belum. Bila dah masuk ke kawasan The Red Light District, korang akan notice makin banyak kedai menjual barangan sex oriented businesses. Di Amsterdam pun ada tapi di The Red Light District lagi banyak. Kiri kanan memang banyak sungguh kedai-kedai yang pelik dibuka. Di kawasan ini juga ada banyak hotel dan hostel. The Red Light District ni adalah satu kawasan urban yang terkenal di Amsterdam. Tersenarai sebagai salah satu daya tarikan untuk menarik pelancong masuk ke Holland. Di sepanjang The Red Light District ni ada banyak Sex Shop yang menjual barangan-barangan yang pelik yang orang guna (seksa nak buat explanation). Okay kalau korang curious boleh saja kita nak masuk ke dalam sex shop dan tinjau. Ada kawan aku yang pernah masuk siap bertudung lagi. It is safe sebab itu hanyalah kedai yang menjual barang-barangan berkaitan sex. Kawan aku masuk sebab dia nak tengok ada apa dalam tu. Selain tu ada banyak Strip Clubs. Korang janganlah masuk sini pula. Pening kepala nanti luruh terus iman. Dalam club ni hanya adults yang boleh masuk jangan gatal usung budak kecil pula. Terjojol biji mata tengok show lucah. Biasanya akan ada erotic shows. Sendiri faham sudahlah. Ada banyak juga adult movie theater. Ini adalah tempat untuk tengok porn movie.






Kat sini tak disarankan untuk angkat camera dan ambil gambar. Sorok sikit camera. Jangan sesuka hati snap gambar especially gambar mereka-mereka yang sedang meliuk-lentok di cermin-cermin sepanjang jalan. Kalau korang snap pepandai tanggung sendiri. Bodyguard ramai berjaga depan kedai. By the time kami lalu ada seorang lelaki kena kejar dengan dua lelaki berbadan besar. Tak tahulah kenapa. Seram tengok lepas tu kami jalan buat selamba saja. Orang memang pandang kami atas bawah atas bawah. Pelik agaknya tengok orang bertudung lalu-lalang kat kawasan macam ni. Apa yang aku tahu tentang kawasan ni juga, business untuk melanggan pelacur usually hangat bermula pada waktu malam. Kalau tengok gambar-gambar yang boleh didapati di Google, memang suasana waktu malam penuh dengan lampu-lampu berwarna merah. Sebab itulah namanya jadi The Red Light District. Those yang meliuk-lentok di cermin adalah pelacur dan mereka akan menggoda orang ramai yang lalu-lalang untuk masuk ke kedai mereka dan melakukan hubungan sexual. Bila ada pelanggan, langsir akan ditutup. Bila dah selesai langsir akan dibuka balik dan perempuan itu boleh mula meliuk-lentok lagi untuk menarik perhatian next customer. Bukan seorang dua okay. Sangat ramai dan sepanjang kawasan ada bangunan yang banyak cermin. Semakin malam hari, semakin mahal bayaran. Kiranya, pelacur first class akan mula bekerja pada waktu malam. Mereka yang kerja pada waktu malam kononnya otai-otai. Kami meronda kawasan ni dalam pukul 4.00PM. Itu pun dah ada beberapa club yang beroperasi. Dapatlah tengok adegan meliuk-lentok di depan cermin kaca. Kalau nak datang waktu malam untuk meninjau make sure tidak keseorangan. Mencurigakan sungguh. It was a good experience though.

ALBERT CUYP MARKET - PASAR MALAM DI AMSTERDAM

Puas menonong di The Red Light District, kami kembali ke Dam Square. Lorong-lorong di Amsterdam semuanya connected to one another. Jadi tak perlu risau. Signboard pun ada banyak jadi ikut saja. Hari masih cerah kalau nak pulang ke hotel. Orang kata tak feel kalau tak go through night life kat sesebuah tempat. Tapi mata kami masing-masing dah mula nak rabak. Asyik menguap tak sudah. Memang dah lepas waktu tidur pun kalau di Malaysia. Jadi kami bersetuju untuk balik ke hotel. Kami sempat singgah di Albert Cuyp Market. Albert Cuyp Market adalah street market yang terbesar di Amsterdam. Meriah dan panjang sungguh pasar ni. Tak sanggup nak menapak sampai ke hujung. Macam pasar malam sungguh. Ada macam-macam yang dijual disini. Disebabkan aku terlalu penat jadi aku tak larat nak snap banyak-banyak. 



Ada souvenirs dijual disini juga tapi kami tak belek-belek pun. Just lalu dan tengok gitu saja. Ada banyak baju sejuk dan sweater yang cantik-cantik terjual disini dengan harga yang murah. Aku rasa kalau kami masih ada tenaga maybe lama juga kami singgah tapi masing-masing dah serupa zombi. Acik Bos ada beli secawan kopi harga 1EU (RM4 approx). Pergh.. warna hitam pekat tak payah nak cerita tengok pun takut tapi Acik Bos kata sedap. Memang banyak orang jual kopi cenggitu kat sini. Kat Albert Cuyp Market ni korang boleh beli borong kacang-kacang pelbagai jenis. Memula aku ingat nak beli juga tapi sebab orang terlalu ramai terus tak jadi. Banyak makanan street food juga dijual dan pastinya tak halal. Maybe ada yang halal tapi kami tak ronda habis. Makanan tradisional seperti Herring Fish yang dimakan mentah dan macam-macam jenis cheese pun ada terjual. Usually orang tempatan akan datang dan beli barang disini. Kalau ikut review, barangan di Albert Cuyp Market adalah antara tempat jualan yang termurah.

Albert Cuyp Market
Monday - Saturday 09:00AM - 05:00PM

From Amsterdam Central - Tram : 4, 16, 24, 25



Station tram dekat sangat dengan Albert Cuyp Market jadi tak perlu menapak jauh. Tengok ni ada tram ke Rai dah sampai. Apa lagi jom naik dan balik ke hotel. Kak Farah reminded supaya jangan terus tidur. Waktu tempatan baru pukul 7.00PM. Masih awal. Kalau tidur takut nanti tak dapat adjust waktu dengan baik. Jadi kami pulun berjaga sehingga nearly 10.00PM. Kak Farah yang semangat nak berjaga dah pengsan dulu. Aku pula melayan internet yang super laju dan update DediS dan MamiZ dengan macam-macam cerita tapi bab ke The Red Light District aku diam dulu. Balik ke Malaysia baru sembang. Redha sajalah MamiZ dengan seorang anak yang degil ni. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang diingini berlaku..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.